Manuellterapi

– Du kan gå direkte til manuellterapeut. Legehenvisning er IKKE nødvendig.

– Manuellterapeuten kan undersøke og behandle. Dersom det er nødvendig kan manuellterapeuten henvise til sykehus for vurdering eller operasjon, røntgen/MR eller fysioterapeut.

– Manuellterapeuten kan sykemelde.

Undersøkelse
Manuellterapeuten gjennomfører en grundig undersøkelse for å kunne stille en diagnose. Vanligvis tar en undersøkelse mellom 30-60 minutter. Manuellterapeuten gir deg informasjon om tilstanden. Hvis det er nødvendig henviser manuellterapeuten til spesialist eller røntgen/MR.

Behandling
Manuellterapeuter utformer et individuelt og konkret behandlingsopplegg med manuelle behandlingsmetoder (manipulasjon, mobilisering, traksjon, avspenning osv.), råd og informasjon, samt målrettet opptrening som tar sikte på å trene opp pasientenes reduserte funksjonsevne. Manuellterapeuter behandler også pasienter som trenger rehabilitering etter skade, for eksempel idrettsskader og operasjoner. Manuellterapeuter følger nasjonale og internasjonale retningslinjer i undersøkelse og behandling.

Diagnostisk ultralyd

Klinikken tilbyr diagnostisk ultralyd av muskel- og skjelettapparatet. Dette gjør vi for å kunne gjøre en grundig utredning i forhold til diagnostisering av skaden, og for å kunne gi pasienten en mest mulig nøyaktig prognose for rehabiliteringen. Diagnostisk ultralyd kan brukes i undersøkelse av muskler, sener, leddbånd og ledd. Vi har da muligheten til å påvise skader i leddbånd, sener og muskler, økt veske i ledd, sener og slimposer. Ved undersøkelser av sener kan vi identifisere kalkformasjon og slitasjeendringer (tendinose). Ultralydundersøkelsen er dynamisk slik at pasienten kan utføre den smertefulle bevegelsen mens man scanner med ultralydsystemet. Man kan derfor også identifisere skader til muskel-/skjelett systemet som er sekundært til endringer i bevegelsessystemet.

Trykkbølgebehandling

Vi tilbyr ultralydveiledet fokusert sjokkbølgebehandling(focused ESWT). Med denne metoden kan vi behandle punktvis eller i et avgrenset område i en innstillt dybde i vevet etter ultralydsundersøkelsen, dvs. i 3D. Vi tilbyr også tradisjonell trykkbølgebehandling(radiell ESWT) som kan påvirke de grunnere beliggende strukturene. Sjokkbølge og trykkbølgebehandlingen er fysikalskmedisinske behandlingsmetoder. Behandlingsmetodene stimulerer den naturlige reparasjonsprosessen i kroppen og gir smertellindring. På denne måten kan man komme i gang med fornuftig trening som etter hvert vil restituere vevene til normalitet og bedre totalfunksjonen.

Selve sjokk- og/eller trykkbølgebehandlingen gjennomføres i 5 seanser med ca. en ukes mellomrom. Hver behandling tar fra 5-10 min. og gir vanligvis ikke store smerter. Erfaringen fra de siste tre år viser at vi ved en rekke tilfeller har greid å unngå operativ behandling med de komplikasjoner som dette kan medføre.

De vanligste tilstandene som behandles med sjokkbølger er seneskader omkring skulder, albue, hånd, hofte, kne, ankel.

PRP behandling mot artrose

Klinikken tilbyr PRP behandling mot mild til moderat artrose i f. eks hofte og kne. Mer om behandlingsformen i denne artikkelen, se her…